5400 работници от страни извън ЕС ще работят този сезон в туризма

Министър Ангелкова: Местната власт да регулира шумовите зони в курортите

Размер на шрифта: a | a | a 18:25 17 юни 2018
Автор: ДТ
„Нямаме конкретни данни към момента колко е недостигът на работна ръка в туристическия сектор” – каза  в курорта „Албена” министърът на туризма Николина Ангелкова. „За миналата година в сектор „Туризъм” и свързаните с него индустрии бяха заети 369 000 души, като 27 000 са предприятията, които се занимават с хотелиерство и ресторантьорство” - добави министърът. За миналата година наетите сезонни работнци от трети страни са около 3400 дущи – основно Украйна, Молдова, Беларус, както и единични бройки от Филипините и Тайланд. „Тази година очакваме броят на наетите сезонни работници от страни изнън Европейския съюз да достигне 5400, според първоначалната заявката” – обяви Ангелкова.
 „Министерството на туризма защитава интересите на туристическия бранш и на туристите, а министърът е бил сезиран от повече от 30 от големите организации, за да се прецени дали националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума” – съобщи още министирът на туризма. „Техният правен статут се регламентира в Закона за туризма и дейностите, които се извършват в тях, да бъдат регулирани в наредба. Кметовете и местната власт, местният бизнес чрез консултативните съвети по туризъм  да определят зоните в курортите – парти зона, зона за отдих и т.н. Ние искаме да дадем тази преценка  на местната власт и местния бизнес, които най-добре познават нуждите на региона. Това е нашето предложение, а какво ще решат народните представители е друг въпрос” – добави Ангелкова.
Спряхме концесията на плажа в Албена заради объркана формула, заяви министърът и допълни, че това е щяло да доведе до грешка в изчисленията и оттам в самата процедура. Сега предстои формулата да бъде коригирана и процедурата да бъде обявена отново  в рамките на 2-3 седмици.
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.