50 млн. лв. отиват във фонда за бедствия

България ще търси финансова помощ от ЕС за щетите от наводненията

Размер на шрифта: a | a | a 20:07 04 август 2014
Депутатите от БСП и ДПС в бюджетната комисия одобриха предложението на финансовия министър Петър Чобанов за отпускането на 50 млн. лв. на Фонда за бедствия и аварии към Министерския съвет. Това се налага заради тежките наводнения, които сполетяха страната през последните 45 дни. Увеличението на парите в този фонд става чрез преразпределение на средства. В закона за държавния бюджет за тази година има запис "Програми и проекти в областта на енергетиката" за 150 млн. лв. Конституционният съд отмени 20-процентна такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи, от която се получаваха приходите за тези програми и проекти, но до момента вече са събрани 81 млн. лв. и от тях 50 млн. лв. ще отидат за фонда за справяне с бедствията, разясни Чобанов. Запитан дали няма да се наложи да бъдат връщани средствата, събрани от ВЕИ производителите, Чобанов коментира, че решенията на КС нямат ретроактивно действие.
България ще се обърне за финансова помощ за преодоляване на последствията от наводнението в Мизия, а преди това и в останалите региони на страната, към Фонда за солидарност на Европейската комисия, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. "Съвсем скоро официалните документи по искането за задействане на тази клауза съвсем скоро ще бъдат изпратени в Европейската комисия", каза комисар Николов. Според него щетите от метеорологични явления през последния месец са приблизително 500 милиона лева.България може да получи европейска помощ за справяне с последиците от наводненията. Това припомни и комисар Кристалина Георгиева по повод последните събития в Мизия. България може веднага да получи помощ от европейския механизъм за гражданска защита, в който участват всички страни членки. Тя може да е под формата на техника или специализирани екипи, както и на необходими консумативи, медикаменти или оборудване като одеала, палатки, пакети с храни и лекарства. Те се отпускат от останалите държави в зависимост от възможностите им и от това какво е поискала пострадалата страна. България засега не е активирала този механизъм. Финансова помощ може да бъде получена от Европейския фонд за солидарност. Досега той отпускаше средства само ако щетите от бедствието надвишават 0.6 на сто от брутния вътрешен продукт на съответната страна. Преди малко повече от месец обаче влязоха в сила нови правила. Те позволяват помощ и за конкретни, силно пострадали региони, ако щетите надхвърлят 1.5 на сто от техния брутен вътрешен продукт, когато е засегната голяма част от населението и бедствието ще има трайни последици за икономиката и условията на живот.
До 50 милиона евро може да бъдат изплатени авансово, останалата сума се получава на по-късен етап след сложна процедура по одобряване на вече направените от съответната страна разходи. Пари от този фонд не се отпускат за покриване на загубите на частни лица, а за възстановяване на инфраструктура и комуникации и предприети от държавата превантивни мерки.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.