1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН

220 са заразени със СПИН от началото на годината у нас

Размер на шрифта: a | a | a 18:06 30 ноември 2017
Автор: ДТ
2694 носители на ХИВ-инфекцията са регистрирани общо в България през последните 30 години. От началото на тази година са открити нови 220 ХИВ–серопозитивни, при изследвани над 260 000 души. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Тази година сред новозаболелите има 199 мъже и 21 жени. По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И тази година  88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (от тях  52%  са мъже, съобщили за хомосексуален контакт и  36% при хетеросексуални полови отношения/. Останалите  12% са инфектирани  при инжекционна употреба на наркотици. Тази година най-засегната  е възрастовата група 30-39 г. - 36%, следвана от младежите между 20 и 29 години – 34%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 20 години, а най-възрастния на 67 години. Преобладаващата част от новозаразените са от големите градове – София /91 случая/, Пловдив /22/ Варна /18/, Плевен /9/, Бургас /7/. Около една четвърт от новорегистрираните ХИВ–позитивни са открити в 13-те Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) към Регионалната здравна инспекция. В КАБКИС към РЗИ – Добрич са изследвани 192 души от началото на годината. От тях 76 са жени. Най-често на изследване се подлагат младите хора – близо две трети от преминалите през кабинета в Добрич са на възраст между 20 и 39 години. 
В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички  болни от ХИВ/СПИН, независимо от техния здравно-осигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството му. Към 31 октомври 2017 г. общо 1 291 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти  с ХИВ/СПИН,  а  1 163 (90%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Лабораториите, които извършват вирусологичен и имунологичен мониторинг на терапията, са снабдени с  всички необходими тестове и консумативи. През 2017 г. след приключването на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, финансирана от Глобалния фонд, дейностите за превенция сред най-уязвимите групи бяха финансово обезпечени по „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН 2017-2020 г.“ чрез възлагане на дейности на РЗИ в 13 области в страната и работници на терен от неправителствени организации. 
По данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2016 г. в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП) са регистрирани над 29 000 нови случая на ХИВ. Данните показват, че половината от случаите на ХИВ в Европа са диагностицирани със закъснение. Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7,  за България показателят е  2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ. 
Световният ден за борба срещу СПИН ще бъде отбелязан и в Добрич. Регионалната здравна инспекция е планувала обучения и лекции в училищата в града. Съвместно с Общинския младежки център ще бъде организирана информационна кампания сред обществеността, съпроводена с раздаване на здравно-образователни материали. Акции за запознаване на населението с проблема ХИВ/СПИН ще бъдат проведени в общините Каварна, Генерал Тошево и Тервел. Днес през целия ден в КАБКИС при РЗИ – Добрич ще се извършва безплатно изследване и консултиране. 
Световният ден за борба срещу СПИН ще бъде отбелязан по цялата планета традиционно в първия ден на декември. С него се полага началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието, информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и за съпричасност към засегнатите от болестта. Тазгодишното мото на кампанията е „Моето здраве е мое право". Кампанията цели да бъде предоставена информация за правото на здраве и здравеопазване на всички хора по света. Постигането на целите за устойчиво развитие на ООН, една от които е край на епидемията от СПИН, зависи до голяма степен от гарантирането  правото на здраве. Това означава повече от достъп до качествени здравни услуги и лекарства и включва редица условия. Едно от тях е отношение към всеки с уважение и зачитане на достойнството му, без дискриминация. Основно правило е правото на всеки човек да взема решения за собственото си здраве. Други основни ценности са равенството между половете, достъп до здравно образование, здравословни условия на труд, чиста околна среда. За да се гарантира правото на здраве е необходима здравна система, базирана на правата на човека, която включва четири основни елемента – достъп до здравни грижи, наличието на здравна инфраструктура и персонал, качество на медицинските услуги и приемливост – уважение към личностите и културни особености на пациента. 

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.