Снимка: Дарик Радио

124 проекта по трансграничната програма България-Румъния чакат оценка

Размер на шрифта: a | a | a 18:55 16 ноември 2017
Автор: ДТ
124 проекта на стойност 223 млн. евро, внесени по програмата „Interreg V-A Румъния-България” /Програмата за трансгранично сътрудничество/  на 23 октомври 2017 г,. в момента се оценяват по последната покана от 23 октомври – стана ясно на годишна конференция относно постигнатия напредък при изпълнението на програмата, която се проведе в културния център "Мелницата" в Балчик. Водещи области по усвояване на проекти са Констанца и Плевен – беше отчетено на форума. На конференцията присъстваха представители на Управляващия орган на "Интеррег" –  от Министерството на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове в Румъния, Министерството на регионалното развитие и благоустройството в България, община Балчик, Съвместния секретариат на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество Кълъраш.
88 са проектите в развитие в момента, които имат финансиране от 108,2 млн. лв. от "Интеррег Румъния-България”, отчетоха от Програмата. Бюджетът й е 258 млн.евро, от които 215 млн.евро от Европейския фонд за регионално развитие. От 2015 г. до сега е имало три покани за набиране на проектни предложения по всички приоритетни оси. Данните представи Йоана Манцуг – от Управляващия орган в Румъния. Кметът на Балчик Николай Ангелов посочи, че конференцията се провежда във възстановен по програмата обект – „Мелницата”, както и че тя е вариант за развите на общината.„Целта на срещата е да обменим добри практики” – каза Милен Оберетенов от Министерството на регионалното развитие.
Програмата има заложени средства по 5 оси. По първа ос „Един добре свързан регион“ има заложени 96.450 млн. евро. Целите в нея са подобряване или изграждане на 120 км пътища и създаване на механизми, които улесняват свързването с инфраструктурата; планове за подобряване на безопасността на корабоплаването по река Дунав и Черно море и създаване на 20 км нови водни пътища и 20 км. реновирани.По втора ос „Един зелен регион“ ще се разходват 63.4 млн.евро за културното и природно наследство , свързани с посещения на културни обекти; интегрирани туристически продукти; общи стратегии за управление; запазване на местообитания – 20 000 хектара. В трета ос „Един сигурен регион“ са заложени 48.2 млн.евро за защита от наводнения и горски пожари; съвместни мерки за ранно предупреждаване и действия при извънредни ситуации; дейности за управление на риска. По четвърта ос Един квалифициран и приобщаващ регион“ със 17.7 млн.евро ще се подпомогне заетостта и трудовата мобилност в трансграничния регион, включително и чрез обучение и образование.Петата ос „Един ефективен регион“, обезпечена с 12.6 млн.евро, предвижда повишаване на капацитета на институциите, ще се създадат мрежи, политики и стратегии за улесняване на обмена на информация от двете страни на границата.

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.