IN MEMORIAM

Напусна ни член-кор. проф. д.и.н. Хенриета Тодорова Вайсова

Размер на шрифта: a | a | a 19:56 16 април 2015
На 12 април 2015 г. ни напусна член-кор. проф. д.и.н. Хенриета Тодорова Вайсова. Над 50-годишната научноизследователска дейност на проф. Хенриета Тодорова допринася съществено за разширяване на познанията върху праисторията на Балканския полуостров през VІ – ІV хилядолетие пр. Хр. Благодарение на нея днес вече ясно се очертава праисторическото развитие в районите на Долния Дунав, Северна България, Добруджа и западното Черноморско крайбрежие от момента на неолитизацията им в края на VІІ хил. пр. Хр. до края на ІV хил. пр. Хр. Проф. Х. Тодорова е ръководила изследванията на редица големи праисторически обекти у нас, сред които е и Промахон – Тополница на българско-гръцката граница. Основните й изследвания са върху неолита, енеолита и протобронзовата епоха в Североизточна България и по Черноморското крайбрежие, които до 70-те г. на ХХ в. бяха непознати на праисторическата наука. На нея принадлежи откриването и проучването на неолитните култури Копривец, Цонево, Овчарово и Усое. Особено ценен е приносът на проф. Хенриета Тодорова в изследванията на най-древната култура на Добруджа. Тя ръководи разкопките на селищната могила Големия остров и свързаните с нея некрополи на западния бряг на Дуранкулашкото езеро (5 250 г. пр. Хр. до ІХ – Х в. сл. Хр.).
Х. Тодорова е автор на много монографии, статии на български, английски, немски, френски, руски и италиански език. На нея принадлежи и първото изследване на праисторията на Южна Добруджа, намерило място в том І от многотомната „История на Добруджа”. На ръководените от проф. Тодорова разкопки са практикували много праисторици от България и чужбина. Съществени са и приносите на проф. Тодорова за популяризиране постиженията на българската праистория в страната и чужбина.
Проф. Тодорова е ръководител на авторския колектив на том 2 от поредицата „Дуранкулак”, издаден от Немския археологически институт – Берлин. Книгата е явление в световната археология и заслужено получи високото признание на научната общност. През 2003 г. бяха публикувани изследванията в чест на 70-годишния юбилей на ст.н.с. I ст. дин Хенриета Тодорова в специален брой на сборник „Добруджа” – издание на Регионален исторически музей – Добрич. За изключителен принос в изследването на праисторията на Добрудж, със Заповед № 139/05.03.2003 г. проф. дин Хенриета Тодорова е вписана в почетната книга на град Добрич.
Колегията на РИМ – Добрич ще съхрани спомена за Хенриета Тодорова като изключителна жена-археолог: силна, волева, борбена, харизматична, отдадена на науката докрай. Ще я помним като научен ръководител на близо 30-годишните проучвания на Археологическия комплекс край с. Дуранкулак, включващ селищната могила на Големия остров и свързаните с нея некрополи на западния бряг на Дуранкулашкото езеро. Високо ценим нейния принос Дуранкулак да стане еталонен за Добруджа и Долния Дунав археологически обект, популярен с най-старата каменна архитектура в Континентална Европа, с първото обработено злато от каменно-медната епоха, с най-големия и напълно проучен в света праисторически некропол от неолита и енеолита и с единственото в България изследвано върху цялата му площ прабългарско селище с некропол от ІХ – Х в.
Вечно ще пазим спомена за проф. Хенриета Тодорова като учен и достойна личност, чиито качества и трудове ни задължават.
Изказваме искрени съболезнования към нейните близки и роднини!
Поклон пред светлата й памет!
Колегията при Регионален исторически музей – Добрич
Опелото ще се проведе на 17 април, петък, от 14 ч. в църквата „Св. Неделя“ в София.
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.