Ценни находки от разкопките на Калиакра през последните 10 години показват в Двореца

Археологическата работа на крепостта ще продължи

Размер на шрифта: a | a | a 18:50 07 юни 2015
С изпълнения на хор “Добруджански звуци” – Добрич започна на 5 юни официалното откриване на археологическата изложба “Реликвите на Калиакра”, която гостува в Двореца в Балчик. Експозицията, включва 250 находки, открити при археологическите разкопки на нос Калиакра през последните 10 години.
При проучванията на крепостта на Калиакра в периода 2004 – 2013 г. са открити общо над 1 000 предмета – накити, монети, оръжия, битови и ювелирни изделия. Разчистени са общо над 200 погребални и култови съоръжения. Настоящата изложба представя акцентите от проучаванията и резултатите от дългогодишната археологическа работа. Сред тях се отличава откритият при разкопките на Калиакра пръстен – убиец от края на 14-ти век, който се превърна в една от сензациите на археологическите работи в столицата на Добруджанското деспотство. Пръстенът се отличава със специална кухина за скрита отрова.
Припомняме, че в този период ръководител на археологическите проучвания на нос Калиакра бе доц. д-р Бони Петрунова, която сега е зам.-министър на културата. Доц. д-р Бони Петрунова бе сред гостите на официалното откриване на изложбата “Реликвите на Калиакра”. Тя сподели, че събитието е за нея двоен празник. От една страна откриването на изложбата, представяща резултатите от дългогодишния й труд, а от друга – поредната съвместна изява на Културен център „Двореца” и Министерството на културата.
Събитието уважи и областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска. Изложбата бе открита от директорът на КЦ „Двореца” Жени Михайлова.
На откриването на изложбата стана ясно, че разкопки на крепостта Калиакра ще се проведат и тази година. Дейностите на обекта през август 2015 г. ще се ръководят от Филип Петрунов от Националния исторически музей, съвместно с Елена Василева. Предвижда се да продължи работата по Църква 4, както и проучването на новоткрит през 2014 г. некропол. Очаква се екипът този път да попадне и на Църква 5, където се предполага ще има много богат и ценен за археологията материал.
Изложбата ще остане на вниманието на посетителите в КЦ „Двореца” в продължение на 20 дни. ДТ
реклама
реклама
реклама
Калиграфията подпомага... С песни от мюзикъли приключва... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... С късометражно кино започна... Голф туризмът утвърждава... Започна Международният... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Предстои концерт с флейта и... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.