Предстои концерт с флейта и арфа посветен на Клод Дебюси

Размер на шрифта: a | a | a 17:22 15 август 2018
Автор: ДТ
На 19 август от 20 ч. в Каменна зала на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик  ще бъде отбелязана 100 годишнината от смъртта на Клод Дебюси  с концерт флейта и арфа.
Ашил-Клод Дебюси е френски композитор, сочен за един от основоположниците на импресионизма в музиката. Той е считан за един от най-важните композитори от края на 19 и началото на 20 век. Отрича романтизма – водещо течение в музиката преди него. Композиторът отдава предпочитанието си на импресионизма в музиката под силното влияние на литературата. Той се стреми към пълна свобода в творчеството и в живота, отхвърля следването на установените „клишета и шаблони“ и постоянно се стреми към пълната творческа и личностна свобода. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. Дебюси е композитор-новатор, разкрил нови изразни средства. Неговият музикален език е извънредно самобитен, ярък и образен. Дебюси притежава изключително майсторство да рисува картини от живота и природата, да нахвърля различни душевни настроения, да предава на слушателя своите впечатления и преживявания с вълнуваща убедителност. Музиката на Дебюси е чисто френско изкуство, за което той е бил наречен „Клод дьо Франс“.
Изявените музиканти с богата професионална биография и и дългогодишно сътрудничество Ивона Недева и Анжела Маджарова ще изпълнят “Следобедът на един Фавън”, “Прекрасна вечер”, “Звездна нощ” и други популярни творби на великият френски композитор.
Концертът в Двореца е с участието на Ивона Недева – флейта и Анджела Маджарова – арфа. Входът е свободен, поясняват организаторите.
Ивона Недева завършва СМУ „Добри Христов“ , Варна , а по-късно получава и магистърска степен в НМА „Панчо Владигеров“, София. Започва изпълнителската си кариера във Варненската филхармония и повече от 20 години е първи флейтист на оркестъра. Многобройни са участията й в майсторските класове на едни от най-великите флейтисти на нашето време  като Филип Бернол, Патрик Галоа и Андраш Адорян.
От 2000г. до сега Ивона Недева е канена многократно като солист в концертните програми на  Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Нов български университет и Оркестъра на Класик ФМ Радио. Като солист и участник в различни камерни формации гостува на концертния подиум на престижни фестивали като Варненско лято, Мартенски музикални дни, „Изкуството на барока“, както и на Светвния фестивал на арфата в Бразилия.
През 2007г. Ивона Недева е удостоена с наградата „Музикант на годината“ в раздел  „ансамбли“ в престижната класация на предаването „Allegro vivace”  на БНР. В последните години изпълнителката се отдава изцяло на камерното музициране и концертира активно в България и Франция.
Анжела Маджарова е възпитаник на Музикалното училище и Националната музикална академия в София, където завършва с магистърска степен.
Музикалният си път започва още като дете, свирейки във филхармония „Пионер“, където от най-ранна възраст има възможност да се докосне до едни от най-големите музиканти на 20 век като Ленард Бърнстейн, Райна Кабаиванска и др.
Анжела Маджарова е музикант с международно присъствие, работила е и е гастролирала в страни от петте континента.Била е солист и оркестрант на редица български и чуждестранни оркестри.В репертоара и присъстват творби от различни музикални стилове - барок, класика, импресионизъм и съвременна музика, както и композиции, написани специално за нея. Има многобройни записи за национални и международни радио-телевизионни компании, както и записи за издателските къщи: Pentagon-Classics, Балкантон „Holophone“ и „Hook Records“. Арфистката е редовен гост на национални и международни фестивали: „Софийски музикални седмици“,„Варненско лято“, „Harp fest“ – Белград, “Harp Festival” в Рио де Жанейро, „Servantino Festival“ – Мексико и др. Канена  е  за член на жури в международни арфови конкурси. От 2013 г. Анжела  Маджарова е основател и артистичен директор на „Международна лятна академия по арфа“ в България. ДТ


реклама
реклама
реклама
Калиграфията подпомага... С песни от мюзикъли приключва... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... С късометражно кино започна... Голф туризмът утвърждава... Започна Международният... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло... Диамант от ЮАР и рубин от Русия...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.