Отпускат 760 000 лв. за възстановителни дейности по река Краневска

Размер на шрифта: a | a | a 21:17 15 април 2015
764 000 лв. ще предостави правителството за корекция на речното корито и мостови съоръжения на река Краневска. Решението бе взето на заседание на Министерски съвет вчера. Правителството отпуска общо 28 145 409 лв. за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Средствата се предоставят по предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Почти цялата сума – над 27 млн. лв., са трансфери по бюджетите на общини за разплащане на разходи по овладяването на бедствено положение, ремонти и възстановяване на инфраструктура. С останалите средства се покриват разходи на министерствата, като половината са за дейности по обезопасяване на язовирите, определени в предаварийно състояние.
Сред одобрените с постановлението на Министерски съвет средства ще бъдат извършени възстановителни и ремонтни дейности за корекцията на дерето и  коритото на река Отманлийска в община Бургас (3,1 млн. лв.), за аварийно почистване на дерета на територията на община Варна (997 хил. лв.), за изграждане на отводнително съоръжение и подпорни стени в с. Манолич, община Сунгурларе (909 хил. лв.), за възстановяване на мост в Пловдив (856 хил. лв.). Ще се предоставят пари и за аварийно възстановяване на улици в с. Долище, община Аксаково (811 хил. лв.), за укрепване и аварийно възстановяване в участък на р. Берковска в Берковица (800 хил. лв.), за ремонт на пътен надлез над жп линията София-Варна и подходите към него в с. Телиш, община Червен бряг (787 хил. лв.), за изпълнение на мерки за предотвратяване на наводнения от р. Поповска в регулацията на гр. Попово (796 хил. лв.).
В началото на април правителството предостави на общините 13 922 401 лв. за овладяване и преодоляване на последиците от обилните снеговалежи и наводненията през последните месеци. Средствата са предназначени предимно за възстановяване на извършените разходи за разчистване на пътната инфраструктура, изграждане на временни диги и почистване на критични участъци от речните корита. Целевите разходи бяха осигурени за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 година.
Сред одобрените в началото на месеца разходи бяха и няколко проекта за изпълнението на действия срещу активизирането на свлачищни процеси. За укрепването на свлачищен участък до жилищни блокове в Кърджали, за укрепване на свлачище на пътя Пловдив – Асеновград, за изграждане на нов водоем „Средна зона“ в Оряхово.
На последното заседание на Общинския съвет на Добрич на 31 март бе одобрено Общината да кандидатства пред Европейската комисия за получаване на 1 260 011 лв. от фонд “Солидарност”. Средствата са за покриване на разходите, извършени за предотвратяване на щетите от наводнението в Добрич през юни 2014 г.
Средствата са необходими за възстановяване на седем общински инфраструктурни обекти – пътища улици и площадно пространство. В списъка са включени участъци в ЖК “Север” и улиците “Иван Рилски”, “Карвуна”, “Климент Охридски”, “Копривщица”, “Кубадин” и “Стоил войвода”.  
Предвидено е при отпускане на исканите средства да се извърши възстановяване корекцията на река Добричка в участъка от околовръстния път /посока село Богдан/ до включването на приток “Сердика” и възстановяване на моста над коритото на реката по ул. “Любен Каравелов”. ДТ
реклама
реклама
реклама
Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... С късометражно кино започна... Голф туризмът утвърждава... Започна Международният... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Предстои концерт с флейта и... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло... Диамант от ЮАР и рубин от Русия... Гран при и още 10 награди за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.