Жасмина Щалдер и Жени Михайлова.

Камерната музика е акцент във второто издание на Music Campus Balchik

Форумът събира елитни музиканти и млади надежди през септември в Двореца

Размер на шрифта: a | a | a 19:24 14 април 2015
Автор: Галина Михайлова
Music Campus Balchik е проява, която вече има своите традиции и определено става един от акцентите в културната програма на Държавен културен институт “Културен център Двореца” – Балчик. Форумът е един от петте международни фестивали, на които културния център стана традиционен домакин.
Предстои от 1 до 10 септември Двореца отново да събере елитни представители на музикалните среди и млади таланти. Акцент във второто издание на Music Campus Balchik ще бъде камерната музика, съобщи Жасмина Щалдер – ръководител на проекта и председател на сдружение “Култура край границата”. Именно сдружението и Културен център Двореца са в основата на появата на това събитие. Това е един много елитен музикален фестивал, защото е с участието на преподаватели и музиканти от много висок клас, каза директорът на ДКИ КЦ Двореца Жени Михайлова. За успешното му протичане тази година ще осигурим и още една зала, обеща тя. Двете дами анонсираха музикалния форум пред представителите на медиите в новия културно-информационен център – зала “Арка” в Двореца. Камерната музика и работата на младите участници в малки състави е акцентът на проявата тази година, тъй като умението да работят в групи е много важно и в помощ за творческото развитие на младежите, каза Жасмина Щалдер. Акцентира се и на струнните инструменти. Щалдер поясни, че нов момент в тазгодишното издание е също така удължения срок за провеждането му – 10 дни. През 2014 г. Music Campus Balchik се проведе в рамките на седмица.
Припомняме, че музикалното събитие събира именити преподаватели, музиканти на световно ниво и млади надежди от музикални училища и академии. Провеждат се майсторски класове и се изнасят множество концерти. Проявата през 2014 г. бе много успешна. Това е и преценката на специалистите в сферата, каза Щалдер. Участниците бяха общо 53-ма от 7 държави. 35 от тях бяха младежите, които са на възраст до 25 години, а останалите – преподаватели и корепетитори. Освен, че младите музиканти имат възможност да се учат от най-добрите, те и творят заедно. Работата по време на форума им дава творчески импулси, поясни ръководителят на проекта.
Вече има яснота и кои са преподавателите, които ще участват в  Music Campus Balchik’2015. Част от събитието през септември ще станат Аркадия квартет от Румъния в състав: Ана Тьорьок (цигулка), Расван Думитру (цигулка), Траян Боала (виола), Золт Тьорьок (виолончело). Майсторски класове ще води и арт директорът на Music Campus Balchik Александру Гавриловичи (цигулка) – Швейцария, както и Чидем Иджил (цигулка) – Турция, Мари Тротман (арфа) – Швейцария и Станислав Почекански (цугтромбон) – България. По покана на преподавателите в тазгодишното издание ще участват част от младежите, включили се в събитието през 2014 г.
Организаторите се надяват, че тази година ще има по-голям интерес към концертите, които изнасят преподавателите и учениците им на тазгодишния форум. Говорим за изява на музиканти, за чиито концерти в чужбина билетът струва от 70 до 150 лв., а в рамките на Music Campus Balchik 2015, входът е свободен, уточниха организаторите.
реклама
реклама
реклама
Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... С късометражно кино започна... Голф туризмът утвърждава... Започна Международният... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Предстои концерт с флейта и... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло... Диамант от ЮАР и рубин от Русия... Гран при и още 10 награди за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.