Изложба представя светилата на родната ботаническа наука

Размер на шрифта: a | a | a 21:06 27 юли 2014
Изложба “Основоположници на биологическата наука в България” бе открита вчера в Университетската ботаническа градина в Балчик. Експозицията е част от програмата за честването на 59-годишнината от създаването на градината. Организира се от архива и музея на Софийски университет “Свети Климент Охридски”. Изложбата представя биографиите и интересни моменти от живота и дейността на първите преподаватели по естествена история в Алма матер. Включени са биографичен, документален и снимков материал за дванадесет професори по ботаника и зоология със значителен принос за развитието на тези науки в България. Бяха поднесени цветя на паметната плоча на акад. Даки Йорданов.
Ботаническата градина в Балчик притежава втората по големина в Европа колекция от кактуси. Притежаваните видове са над 3000. Градината е спасителен център за растителните видове, които през изминалите години са силно застрашени заради климатичните промени, на които ставаме свидетели, посочи Люба Пенчева – главен специалист образование и наука в Университетските ботанически градини към СУ „Свети Климент Охридски”.
Изпълнени са два образователни проекта, в които са участвали ученици и преподаватели от начален и среден курс. Градината в Белия град е била посетена от подрастващи от Варненска и Добричка област.
Градина „Разсадник” е изцяло пригодена за хората с увреждания. Освен подходящата инфраструктура за тяхното придвижване, имената на растителните видове са написани и на Брайловата азбука, посочи още Люба Пенчева. ДТ.   
 

реклама
реклама
реклама
Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... С късометражно кино започна... Голф туризмът утвърждава... Започна Международният... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Предстои концерт с флейта и... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло... Диамант от ЮАР и рубин от Русия... Гран при и още 10 награди за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.