Избрани шедьоври от габровската галерия показват в Балчик

Размер на шрифта: a | a | a 17:12 20 март 2018
Автор: ДТ
Творбите на художници от четири поколения през април ще бъдат на вниманието на посетителите на Двореца в Балчик с изложбата „Избрано от фонда”. Експозицията е на Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово и ще зарадва ценителите на изобразителното изкуство в Балчик. В изложбата са включени непопулярни творби на едни от най-известните български художници - представители на четири поколения, творили между 60-те години на 19-ти и края на 20-ти век.
Лице на експозицията е пейзаж от Балчик – ранна творба на академик Светлин Русев. Пейзажът е изцяло в сива тоналност и е в характерната за автора пластичност. Творбите „Църквата Св. Климент в Охрид“ на Цанко Лавренов и „Босфора“ от Петър Дачев прехвърлят националните ни граници и идват сякаш за да покажат, че най-голямото призвание на художника е да сближава, да прехвърля всякакви разстояния и прегради.  
Така неречените „класици“ в българската живопис са представени от Ярослав Вешин и картината „Каруцар”. Творбата е от 1886 г., рисувана в периода преди автора да дойде в България. Изобразява сцена от бита на словашки селянин и е изключително ценна поради факта, че ранния период на Вешин е малко познат у нас. 
Зрителят ще има възможност да се наслади на едни от най-впечатляващите  портрети в българската живопис от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Темата започва с творбата „Портрет на свещеник Васил Михов“ /1875 г./ от Христо Цокев. Роден през 1847 г. година в Габрово той е един от първите български художници получил академично образование. Завършил Московското художествено училище Христо Цокев е първият наш живописец рисувал сакрални портрети. 
Особен интерес за изкуствоведи и за ценители на изкуството представлява творбата „Иза“ от Давид Перец. Портрет с маслени бои впечатляващ със свобода на мазките, деликатност на цветовете и една дълбока чувственост оставяща в зрителя усещане за близост.
Класическия образа на жената е представен в изложбата през погледа на творци като Владимир Димитров – Майстора и Дечко Узунов. 
Една ранна рисунка на Илия Бешков озаглавена „На прозореца“, внася друга гледна точка и гъделичка сетивата на посетителя със закачливата ирония присъща на автора.
Ведрост и настроение създават творбите на авторите Генко Генков, Димитър Киров, Емил Стойчев, които идват като своеобразен завършек в експозицията.
Изложбата ще бъде открита на 2 април от 11 часа в галерия „Тихото гнездо“ на ДКИ КЦ „Двореца“ и представлява интерес за хора от всички възрасти. Това е първото гостуване на габровската галерия в Балчик и е посветено на годината на Европейското културно наследство. Инициатива на ЕС, чиято цел е да бъдат насърчени повече хора, да откриват и изучават културното наследство на Европа и да създадат чувство за принадлежност  към общото семейство. ДТ

реклама
реклама
реклама
Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... С късометражно кино започна... Голф туризмът утвърждава... Започна Международният... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Предстои концерт с флейта и... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло... Диамант от ЮАР и рубин от Русия... Гран при и още 10 награди за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.