Жени Михайлова и Жасмина Щалдер. Снимка Григор Маринов

Алпийски рог и арфа ще звучат в “Двореца”

Размер на шрифта: a | a | a 18:38 02 август 2015
Богата програма за жителите и гостите на Балчик ще предложи второто издание на проекта "Музик кампус Балчик". Домакин на форума, който ще продължи от 1 до 10 септември, е Културен център “Двореца”. Фестивалът се организира от сдружение "Култура край границата" с председател Жасмина Щалдер.
Сред големите изненади в тазгодишното издание на форума е участието на швейцарските музиканти Бруно Бири и Омри Хасон. Те ще зарадват публиката с изпълнения на алпийски рог и ударният инструмент ханг. Хангът прилича на летяща чиния с диаметър 80 сантиметра, вдлъбнатини по повърхността и отвори на горната и долната част. Изявата на швейцарското дуо е насрочена за 7 септември. В първия ден на форума ще бъде открита изложба в Каменната зала, където ще се провеждат и концертите. Експозицията ще представи творби на художниците Иван Мудов, Правдолюб Иванов,Красимир Терзиев и Кирил Прашков.
Сред основните акценти в програмата от 1 до 10 септември ще бъде камерната музика. На 1 септември публиката ще може да се наслади на изпълненията на духовия квинтет WINDY от София. Младите музиканти от столичната формация свирят и в оркестъра на Националната опера.
На 3 септември жителите и гостите на Балчик ще могат да чуят изпълненията на швейцарските  музиканти Александру Гавриловичи – основател и арт директор на  Музик кампус и младата изпълнителка на арфа Мари Тротман. Предвидено е в дните на форума да се провеждат и курсове по арфа.
На 4 септември ще се състои концертът на гостуващите музиканти от Турция. Сред тях ще бъде и проф.Чидем Иджил – преподавател по цигулка и ректор на Консерваторията при университета „Мимар Синан“ в Истанбул и флейтистката Айля Улудере.
Програмата на фестивала продължава на 5 септември с концерт на струнен квартет „Аркадия” от Румъния. На 6 и 9 септември ще бъдат заключителните концерти на участниците в майсторските класове за духови камерни и струнни инструменти.
Радваме се ,че отново ще бъдем домакини на такъв престижен фестивал. Предложили сме на туроператори да посетят концертите и се надяваме на още по-голям успех от миналата година, коментира директорът на Културен център "Двореца" Жени Михайлова. ДТ

реклама
реклама
реклама
Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... С късометражно кино започна... Голф туризмът утвърждава... Започна Международният... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Предстои концерт с флейта и... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло... Диамант от ЮАР и рубин от Русия... Гран при и още 10 награди за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.