90-годишен кактус отглеждат в Ботаническата градина в Балчик

Размер на шрифта: a | a | a 20:56 19 април 2015
Най-старият кактус в Университетската Ботаническа градина в Балчик вече е надхвърлил 90 години. Той може да се види в постоянната експозиция от кактуси и сукуленти, която се помещава на закрито. В момента най-старата опунция у нас е отрупана с плодове. През зимата и пролетта се появяват плодовете, а през летните месеци опунцията цъфти. Този вид опунция може да се види в естествени условия в Мексико. Там стъблата и плодовете му се използват за храна на хората и фураж за животните.
Постоянната експозиция на закрито от кактуси и сукуленти в Ботаническата градина привлича посетители вече трета година. Тук могат да се срещнат редица атрактивни растения, сред които доматено и тютюнево дърво, дърво на казуарите, португалски синчец, кактуси, характерни само за островите Галапагос, дървовидно 35-годишно алое, срамежлива мимоза и много други.
Над 3000 вида растения съдържа колекцията в Балчик. Учените постоянно обменят семена и резници с ботанически градини от целия свят и с частни колекционери. През лятото на 2015 г. Университетската Ботаническа градина в Балчик ще отбележи 60 години от създаването си. Тя е открита през 1955 г. по идея на акад. проф. Даки Йорданов, (ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски") на територията на парковата част на бившата лятна резиденция на румънската кралица. Днес Ботаническата градина се простира на площ от 190 дка, и разполага с растителни колекции с над 3500 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, тя е Паметник на културата, Защитена местност по Закона за защитените територии и Спасителен център по Вашингтонската конвенция.
реклама
реклама
реклама
Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... С късометражно кино започна... Голф туризмът утвърждава... Започна Международният... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Предстои концерт с флейта и... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло... Диамант от ЮАР и рубин от Русия... Гран при и още 10 награди за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.