Предизвестен ли е изборът на Варненски и Великопреславски митрополит

Размер на шрифта: a | a | a 20:11 21 ноември 2013
Автор: Пламен Николов
Много се изписа и изговори за избора на нов Варненски и Великопреславски митрополит. Развихрилият се скандал за сетен път доказа защо църквата ни не се ползва с нужния авторитет и защо се отварят огромни пространства за безверието, бездуховността и нахлуването на всякакви секти. Много просто – защото по върховете на БПЦ са се настанили и продължават да се настаняват клирици, чието поведение е далеч от подобаващото на духовни пастири. Облечени в раса търгаши се подвизават и по ниските етажи на църковната йерархия. Такива, които продават светената вода по 10 лева за половинлитрово шише /практика в един добрички храм, за която Вестникът на Добруджа писа наскоро/. Миряните постоянно се сблъскват с деянията на  тези търговци-черноризци, за които християните са стадо, което трябва да стрижат, но не и да пасат. И на които в умовете им са само требите и таксите, които трябва да съберат – защото, както сами казват, видите ли трябва и те да ядат, а имат и семейства, които не могат да издържат с мизерните свещенически заплати. И така добре се охранват, че някои от тях не се притесняват да демонстрират завидно благосъстояние.
Така се затваря порочният кръг – самозабравили се свещеници, стремящи се повече към материалното, нежели към духовното избират владици от своята порода, разчитайки, че те ще толерират превърнатото в доходоносен бизнес служение.
Разбира се, има и изключения – все още се срещат истински духовници и монаси, които не са забравили каква е мисията на църквата. Но в обладаната от греха, разврата и печалбарството посткомунистическа църковна йерархия тези честни и скромни свещенници остават в миманса, натикани са в ъгъла.
На епархийските избиратели, събрали се да посочат двамата достоизбареми кандидати за овдовелия митрополитски престол преди 5 дни явно убедително е било обяснено кой е правилният избор. Самият термин “достоизбираеми” съдържа в себе си думата “достоен”. А през изминалите пет дни се коментираше именно казусът достойни ли са епископите Борис и Игнатий за архипастирския сан, за короната и жезъла на духовни водачи в една от най-старите и значими епархии на Българската православна църква. Всъщност по-важно май е обстоятелството, че епархията ни е трета по благосъстояние /богатство/ след Софийската и Пловдивската.
И на невежите вече е ясно, че има ясен фаворит за митрополитския престол – това е скандалноизвестният игумен на Бачковския манастир епископ Борис. За него покойния вече иеромонах Стилян пише: : „След разкола в Българската църква явлението „Борис – игумен в Бачковската света обител” е най-срамното нещо, което може да се случи на християнството в България".А какво ли би било явлението Борис – митрополит Варненски и Великопреславски? Синодалните старци са изправени пред важен тест, авторитетът на църквата е поставен на карта и от решението на Синода зависи има ли шанс доверието на християните да бъде спечелено отново…

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.