Отчитат спад на децата в институции с 90 на сто

Размер на шрифта: a | a | a 19:01 08 ноември 2017
Автор: ДТ
Броят на децата в специализирани институции в България е намалял от 7600 до по-малко от 1000 или с почти 90% от началото на процеса на деинституционализация на грижите за деца през 2010 г. до септември 2017 г., съобщават от Министерството на труда и социалната политика.  Специализираните институции за деца са намалели със 75% - от 137 през 2010 г. до 36 към момента. Правителството на България ще продължи да полага усилия за деинституционализацията на грижите за децата, водено от разбирането, че семейната среда осигурява най-добри условия за тяхното развитие. Реформата е свързана не само с извеждането на подрастващите от специализираните институции, но и с осигуряването на необходимата подкрепа за семействата и на условия, които задоволяват индивидуалните потребности на подрастващите и гарантират защитата на техните интереси и права.  
Защитата на правата на всички деца е сред приоритетите в управленската програма на правителството в сферата на социалната и демографската политика. За реализирането му е необходимо да се приложи интегрирана и всеобхватна политика, както и целенасочени и систематични усилия на всички заинтересовани страни.
Ранното детско развитие е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на социалната политика. Тази концепция е сравнително нова, но е с голям потенциал. Планира се да бъде поставена за общоевропейска дискусия необходимостта от интегриран подход към грижите за децата, насочен към предотвратяване на рисковете от раждането на детето, включително чрез ранна намеса за осигуряване на семейство или семейна среда за всяко дете. В тази връзка през последните няколко години България активно работи за разработването на нов модел на интегрирани социални, здравни и образователни услуги за ранно детско развитие. Намаляването на детската бедност е сред най-големите предизвикателства, пред които е изправен съвременният свят. За преодоляването му е необходим интегриран подход, който включва взаимодействие между секторните политики, свързани със здравеопазването, образованието, заетостта, социалното подпомагане и социалните услуги за подкрепа на семействата и децата.

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.