Според евродоклад

Над 40% от здравните работници в България са над 50-годишна възраст

Размер на шрифта: a | a | a 17:04 09 септември 2013
Автор: БГНЕС
Засилващото се търсене на работна ръка в сектора на здравеопазването се потвърждава от последния Европейски монитор на свободните работни места (EVM), публикуван от Европейската комисия. Заетостта в здравния сектор в ЕС е нараснала с почти 2% на годишна основа между 2008 и 2012 г. информират от пресслужбата на ЕК. Това се дължи на застаряващото население, напредъка в областта на технологиите и леченията, очакванията на хората за по-качествени услуги и обръщането на по-голямо внимание на профилактиката. През 2012 г. почти 1 милион души са били наети на работа в сектора на здравеопазването. Въпреки това мониторът отчита намаляващо общо търсене на трудовия пазар в ЕС, като през четвъртото тримесечие на 2012 г. свободните работни места са били с 6% по-малко, отколкото през същия период на 2011 г. През четвъртото тримесечие на 2012 г. броят на наетите на работа е намалял в повечето основни професионални групи, като за пръв път от второто тримесечие на 2010 г. той е спаднал в групата на "специалистите" (с 5%).
"Европейският монитор на свободните работни места дава възможност на търсещите работа да открият кои сектори предлагат най-добри перспективи за намиране на работа. Той също така помага на публичните власти да инвестират в обучение на хора за придобиване на необходимите умения, за да се избегне недостиг", казва комисарят по трудова заетост, социални въпроси и приобщаване Ласло Андор. "Последният доклад потвърждава, че здравеопазването е един от секторите с най-голям потенциал за създаване на работни места в Европа и показва къде инвестициите в обучение са спешно необходими", добавя комисар Андор.
В периода между четвъртото тримесечие на 2011 г. и последното тримесечие на 2012 г. предоставянето на персонални грижи по домовете се нареди на първо място сред бележещите най-бърз растеж професии. Три други професии от сектора на здравеопазването намират място сред 25-те професии с най-бърз растеж: медицински сестри и акушерки, приложни специалисти в областта на медицината и фармацията и други професионалисти в сферата на здравеопазването, например зъболекари, фармацевти, физиотерапевти. В средносрочен план най-обещаващи са перспективите за заетост за медицински сестри и акушерки.
В доклада се отбелязва също, че на редица страни може да се наложи да се справят с предизвикателството на застаряваща работна ръка в здравния сектор. Например повече от 40% от здравните работници в България и балтийските държави са на възраст между 50 и 64 години, което е значително над средното за ЕС равнище.
Повишаването на броя на наетите на работа в здравния сектор контрастира с общата тенденция, отразена от Европейския монитор на свободните работни места, показваща спад на наемането на работа с около 4 % в ЕС-27 в периода между последните тримесечия на 2011 и 2012 г. В повечето професионални групи броят на наетите на работа е намалял, като той е спаднал за пръв път от второто тримесечие на 2010 г. при специалистите. Същевременно броят на наетите на работа лица с висше образование е нараснал с 2%, което може да означава, че повече специалисти са приели работни места, изискващи по-ниска от тяхната квалификация.
реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.