Евроизборите ще са индикатор за управлението

Размер на шрифта: a | a | a 16:57 05 януари 2014
Автор: Кольо Колев, социолог, директор на Медиана
Възможността да има избори "2 в 1" през май е практически нулева. Разбира се винаги е възможно да има някакви катаклизми, някакви свръхтежки кризи, но да се надяваме, че поне тази година това ще ни отмине. Оттук нататък всичко зависи от това, което се случва с кризата, с икономиката. А дали се вижда светлина в дъното на тунела, още е трудно да се каже. Кризата не е национално явление, тя е световна. Има някои позитивни новини от Великобритания и от Германия. Въпросът е, че тези надежди са още доста крехки, а ако те бъдат попарени, разбира се това ще създаде съвършено нова ситуация, която ще повлияе определено на ключовото политическо събитие за 2014, каквито са евроизборите. Те ще бъдат индикатор дали управляващите са запазили достатъчно ресурс на обществена търпимост или вече са го изчерпали. В крайна сметка резултатите от изборите ще покажат именно това и съответно ще предопределят дали ще има предсрочни парламентарни избори в рамките на тази година или началото на следващата.
През последните месеци сме свидетели на опити за реанимация на масовите протести. Те бяха масови, но при номинацията на Делян Пеевски. После отшумяха. Обществото помисли малко и каза: Всъщност не сега, нека да видим какво ще направят тези, тогава ще решим дали ще има нови избори. Това, което се случи, е затихване на градуса на напрежението, въпреки че често пъти медийно се представя едва ли не като поредния бум.
За управляващите е важно да създадат усещането за нормалност. Те имат шансове, ако успеят да посеят семенца на надежда, че утре ще бъде по-добре от днес. Ако Бойко Борисов се оттегли от партийното ръководство на ГЕРБ, с партията му ще се случи това, което се случи с НДСВ след оттеглянето на Симеон Сакскобургготски. Големият проблем на Реформаторския блок е, че той е формация, съставена от стари партии със стари лица. В този смисъл те трудно могат да се представят като новото, като алтернативата. Все пак до голяма степен бъдещето им зависи и от тях самите – какво ще предложат, как ще говорят, ще намерят ли начина да говорят с хората. Ако не успеят да намерят път към хората, те са обречени да гравитират около спомените за доброто старо време.
Напълно е възможно 2014 г. да бъде политически по-спокойна за България. Тук непрекъснато се говори за противопоставяне, което е взело невъзможни размери. Няма нищо подобно. Има противопоставяне на шепа протестиращи и контрапротестиращи хора.
реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.