Земеделците ще получат субсидии и национални доплащания до края на януари

Размер на шрифта: a | a | a 19:09 01 октомври 2013
Автор: ДТ
Всички европейски субсидии и национални доплащания за единица площ ще бъдат изплатени на земеделските производители до 31 януари 2014 година. Това обяви вчера министърът на земеделието и храните Димитър Греков след среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в която участваха премиера Пламен Орешарски и заместник-министъра на финансите Людмила Петкова.
Европейските субсидии, които трябва да бъдат изплатени през следващата година са общо 1,118 милиарда лева. Отделно от това, държавата планира да изплати и национални доплащания от по 2 лева на декар. Това обаче ще зависи от възможностите на националния бюджет в началото на следващата година, тъй като за изплащането на тези пари ще са нужни около 60 милиона лева. Поставяме началото на правила за изплащане на земеделските субсидии, най-важното, което се споразумяхме днес, е плащането на европейските средства да започне много по-рано, подчерта министър Греков, цитиран от пресцентъра на земеделското министертво.
От 2014 година ще има намален акциз на горивата, използвани за земеделски нужди. Това ще струва на бюджета за следващата година около 84 милиона, съобщи още министър Греков. До края на годината трябва да бъде изготвен или поне обсъден Закон за браншовите организации, добави той.
От Националната асоциация на зърнопроизводителите обясниха, че те самите са настоявали субсидиите от ЕС да бъдат изплатени наведнъж, а не както предлагаше правителството, една част да се изплатят в края на тази година и една част през следващата. Предпочетохме да бъде изплатена цялата сума в началото на 2014 година. Надяваме се да се изпълни това, за да може българските земеделски производители да работят спокойно в предвидими условия, подчерта председателят на асоциацията Ангел Вукодинов.

реклама
реклама
реклама
Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за... Отпускат над 2,3 млн. лв. за борба... Земеделските стопани са подали...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.