Пряката земеделска субсидия намалява заради увеличените площи за подпомагане

Започна изплащането на близо 950 млн. лв. за стопаните

Размер на шрифта: a | a | a 20:20 26 януари 2015
Директната фермерска субсидия, изплащана от Европейския съюз за обработването на ниви през миналата година, е с 3 лв. по-ниска спрямо предишния програмен период заради заявените повече площи за подпомагане. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните вчера, когато започна превеждането на 949 млн. лв. по сметките на общо 94 000 земеделски стопани, кандидатствали за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП).
За 2014 г. общият бюджет за подпомагане по схемата е 1.051 млрд. лв., от които сега ще се платят 949 млн. лв., а останалите след като Министерството на земеделието предаде в Държавен фонд "Земеделие" окончателния слой от ортофото картата с нивите на България, по която се сверяват площите за подпомагане. Това се окачва да стане до края на март, когато ще бъдат платени останалите пари.
Фермерите ще получат по 270.51 лв. за хектар или 27 лв. за декар, докато миналата година субсидията бе 300.96 лв. за хектар. Намалението на помощта е заради нарастването на декларираните за подпомагане от земеделските стопани площи. Сега те са 3 845 735.44 ха, докато заявените при стартирането на помощта през 2007 г. ниви са 3 492 383 ха, колкото и са записаните в решение от 31 май 2007 г. на Европейската комисия. Така, за да не надхвърли определения за страната бюджет, е намален размерът на субсидията, но за пръв път фермерите ще получат допълнителна субсидия за първите 300 обработваеми декари. Тя е общо за 100 млн. лв. през тази година.
Преразпределителното плащане, както и субсидиите по СЕПП за площи в добро земеделско състояние, ще бъдат разплатени на земеделските производители през март.
Плащането по Схемата се определя на хектар използвана земя и не е обвързано с количество произведена продукция. Допустими за подпомагане са обработваемата земя, постоянно затревените площи – пасища и ливади, трайните насаждения и семейни градини. Право на подпомагане по тази схема имат земеделски стопани, които са регистрирани в Интегрираната система за администриране и контрол. Ако при някоя от площите, заявени за подпомагане, се получи застъпвания, т.е. заявени са повече от един фермер, пари ще се плащат само за тези площи, които не са застъпени, а остатъкът от субсидията ще бъде преведен по-късно, след проверка и установяване кой има право да ползва съответната земя.
Вчера започна изплащането и на втория транш от 35 млн. лв. за животновъдите.
Зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Живко Живков посочи, че в края на 2014 година предварителните разчети за загуба по Програмата за развитие на селските региони за периода 2007-2013 са били 120 млн. лн,. но сумата е редуцирана до 51 млн. лв.. По думите му за 2015 г. по програмата трябва да се платят 400 млн. евро.

реклама
реклама
реклама
Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за... Отпускат над 2,3 млн. лв. за борба... Земеделските стопани са подали...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.