С промени в Закона за горите

Пожарищата и сечищата ще се залесяват до три години

Размер на шрифта: a | a | a 18:39 13 март 2014
Автор: ДТ
Закон за изменение и допълнение на Закона за горите прие на второ четене  Народното събрание. Промените се отнасят за горскостопански дейности и ползване на дървесина. Предвижда се намаляване на срока за залесяване на пожарища и сечища от 7 на 3 години. Целта е да се гарантира защитата на обществения интерес за възобновяването на българските гори за кратък период от време и да се  създадат нови работни места.
Освен това се коригира понятието „местни фирми“. С новата редакция всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, могат да участват в процедурите като „местни търговци“ във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии попадат в тази община.
Предвижда се отмяна на една от нормите, даваща допълнителна възможност за сключване на дългосрочни договори, която заинтересованите страни в сектора, считат, че създава условия за установяване на монополно положение. Тя допуска и необосновано завишаване обема на добиваната дървесина по дългосрочните договори, посочват от Министерството на земеделието и храните.
С направените промени се дава и срок на общините до края на 2014 година да изберат формата на общинска горска структура, чрез която ще осъществяват управление на горските територии общинска собственост. Законът е в сила повече от две години, но все още голяма част от общините нямат структура, която да им стопанисва горите, което създава проблеми. Общините са втория по големина собственик на гори след държавата и на ползването на дървесина от тези гори разчита както бизнесът, така и голяма част от местното население.
Определено е средствата от учредяване на сервитути и право на ползване на поземлени имоти в горски територии – държавна собственост  да постъпват в приходната част на бюджета на Изпълнителна агенция по горите.

реклама
реклама
реклама
Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за... Отпускат над 2,3 млн. лв. за борба... Земеделските стопани са подали...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.