Новата лозаро-винарска програма ще разполага със 134 млн. евро

Размер на шрифта: a | a | a 18:50 03 април 2014
Автор: ДТ
По четири мерки от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор ще може да се кандидатства в периода 2014-2018 г., съобщиха от Държавен фонд “Земеделие”. Земеделските стопани ще могат да ползват средства за „Преструктуриране и конверсия на лозя”, „Популяризиране на пазарите на трети държави”, „Събиране на реколтата на зелено” и „Инвестиции в предприятия”. Приемът на документи ще започне след обнародването на програмата в Държавен вестник.
Заложеният бюджет по мярката за преструктуриране и конверсия е 80,8 млн. евро. Само за 2014 г. по нея трябва да се изплатят над 16,1 млн.евро. Към края на март вече са усвоени около 45 % от средствата, или над 8,8 млн. евро. Те са платени по договори, подписани през миналата година. В програмата е предвидена възможност и за финансиране на разходите на лозарите и винарите за събиране на реколтата на зелено. По мярката са заложени 3 млн. евро за целия програмен период. ДФ “Земеделие” ще подкрепи и инвестициите в предприятията - в нови машини за преработка на грозде, в оборудване за контрол на ферментацията, в управление на отпадните води или софтуер за управление на избите. Бюджетът за тези дейности е 42,5 млн. евро.
По мярката за промоция в трети страни са договорени над 2 млн.евро до 31 март. Те са за популяризирането на български вина в Сингапур, Тайланд и Виетнам. От 2014 г. до 2018 г. по мярката ще бъдат отпуснати 7,5 млн. евро. С тях ще се финансират рекламни кампании на български вина в чужбина, организиране на срещи с вносители, дистрибутори, търговци и др.

реклама
реклама
реклама
Пустеещите земи се увеличават Стопаните ще получат по 70 лв. за... Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.