Добромир Люцканов
Снимка: Григор Маринов

Кредити за над 3 млн.лв. е подкрепил Националният гаранционен фонд в Добричко

Размер на шрифта: a | a | a 18:45 11 март 2014
Автор: ДТ
Националният гаранционен фонд (НГФ) е подкрепил 13 кредита за над 3 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. в Добричка област. Бенефициентите по програмата са получили облекчени кредити от търговски банки, обезпечени със средства от фонда, съобщи вчера в Добрич Добромир Люцканов – главен експерт в НГФ. Той и колегите му от фонда организираха информационна среща за популяризиране на възможностите на гаранционната схема по ПРСР.
Повечето гаранции, издадени от фонда, са по проекти, за чиято реализация са ползвани кредити до 200 000 лева, посочи Добромир Люцканов и уточни, че схемата предвижда земеделските производители да получат облекчено финансиране от търговските банки срещу закупената техника и гаранцията на фонда. Гарантират се кредити за осъществяване на одобрени проекти по три мерки на ПРСР - 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.
НГФ издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.
От старта на схемата в началото на 2013 г. НГФ е издал гаранции на общо 215 бенефициенти, като по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 92 млн. лева.
От началото на февруари до средата на май 2014 година в страната ще бъдат проведени по две информационни срещи във всяка област. За 11 ч. днес е предвидена среща в читалище “Димитър Дончев–Доктора” в Тервел, а за 13 март в Силистра.

реклама
реклама
реклама
Пустеещите земи се увеличават Стопаните ще получат по 70 лв. за... Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.