Кредити за 104 млн. лв по селската европрограма са получили българските земеделски стопани

с подкрепата на Националния гаранционен фонд

Размер на шрифта: a | a | a 18:48 25 март 2014
40 облекчени кредита от търговските банки за близо 17,5 млн. лева са получили земеделски производители от Североизточна България с подкрепата на Националния гаранционен фонд за реализиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Заемите с облекчени условия са обезпечени със средства от Националния гаранционен фонд (НГФ) в общ размер на близо 14 млн. лв. Това стана ясно на проведения в края на миналата седмица в Златни пясъци семинар. Той бе организиран в рамките на кампанията за популяризиране на възможностите за гарантиране на получените от стопаните кредити от страна на земеделското министерство и държавата чрез специално създадения за целта фонд. Гаранцията е в размер до 80% от размера на заема, обясни Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд. Той добави, че максималната стойност на гаранцията е 3 млн. лв., а максималният й срок е 10 години. От гаранционната схема напълно безплатно могат да се възползват бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ по ПРСР. Всички земеделски производители, които имат одобрени проекти по някоя от тези три мерки, могат да кандидатстват за получаване на финансиране по схемата до септември 2015 г. и да получат кредити с по-ниски от стандартните лихви, като са освободени от такси и комисиони.
От всичките 40 кредита, отпуснати чрез Гаранционната схема в Североизточна България най-много са облекчените заеми, отпуснати на бенефициентите от Добричка област – 14.  Земеделските производители от област Варна са взели 9 кредита с подкрепата на НГФ. В Шуменско фондът е обезпечил 10 кредита на стойност над 5 млн. лева, а в област Търговище те са 7 за повече от 2,5 млн. лв.
Своята добра практика за реализиран проект по селската европрограма с подкрепата на Националния гаранционен фонд представи земеделския производител Радослав Христов, който има кравеферма в генералтошевското село Дъбовик. Той е с одобрен проект по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и е взел облекчен кредит чрез Гаранционната схема, за да си купи трактор и цистерни, както и да изгради силоз за съхранение на течни и твърди торове. Радослав Христов представи пред присъстващите на семинара целия процес – от събирането, обработката и съхранението на течните и твърдите торове,  до тяхното използване за наторяване на пасищата.
От старта на Гаранционната схема в началото на 2013 г. фондът е издал гаранции на общо 252 земеделски стопани в цялата страна и по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 104 млн. лева.

реклама
реклама
реклама
Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за... Отпускат над 2,3 млн. лв. за борба... Земеделските стопани са подали...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.