Измряха стотици кошери с пчели в Свобода

Размер на шрифта: a | a | a 18:57 27 март 2014
Автор: ДТ
Стотици кошери с пчели са измрели в добричкото село Свобода. Сигналът за това е подаден на 26 март, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. Областна дирекция “Земеделие” е съставила комисия, която е започнала проверка на случая. Очаква се тя да излезе със становище до десетина дни.
Случаите на отравяне на пчелни семейста са ежегодни. Много пъти пчелари са алармирали, че земеделските производители, които третират обработваните от тях площи, не предупреждават преждевременно за дните, в които ще пръскат с препарати. Поради тази причина пчеларите не могат да предприемат адекватни мерки, за да опазят отглежданите от тяп пчелни семейства.
Ден преди инцидента в село Свобода, на 25 март в Областна администрация се проведе работна среща по повод натравянето на пчелите от препаратите за растителна защита. На нея зам. областният управител Даниел Йорданов апелира да се координарат действията на фермерите, включително и с помоща на кметовете и кметски наместници, за да не се допускат масови отравяния на пчелни семейства.
Пчеларите поставиха проблемите и опасенията си с оглед провеждането на предстоящите пролетни дейности от страна на земеделските стопани. Координаторът на Пчеларския съюз Стойчо Стойчев отправи молба за активен диалог и извършване на грамотно пръскане с препарати, щадящи пчелите и недопускане на подмор. От „Растителна защита" акцентираха, че е необходимо взаимно зачитане и уважение между агрономи, пчелари и съответния кмет на населено място.

реклама
реклама
реклама
Пустеещите земи се увеличават Стопаните ще получат по 70 лв. за... Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.