Една четвърт от трудоспособното население в България е ангажирано в земеделието

Размер на шрифта: a | a | a 19:10 12 февруари 2014
Автор: ДТ
Земеделието е кауза за България и доказателство за това е, че 800 000 човека работят в сектор земеделие, което е 25% от трудоспособното население, заяви вчера министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на Националния форум правителство-бизнес.
При всяко свое действие ръководството на аграрното министерство  стъпва на традициите, които имаме в селското стопанство, но в същото време сме наясно, че не можем да се развиваме без иновации, каза министър Греков. Той обяви и основните приоритети, които си поставя ведомството: инвестиции и развитие на стопанствата, с приоритет за млади земеделски производители, производство и преработка на животински продукти, плодове и зеленчуци, технически и етерично-маслени култури.
През следващия програмен период 2014-2020 основен фокус ще са малките и семейни стопанства. За тази цел в новата Програма за развитие на селските райони е разработена и подпрограма, която е предназначена специално за дребните стопанства, като по този начин те няма да се конкурират за средства с големите земеделски производители. Друга наша цел е да съкратим веригата от производителя до потребителя, с което ще осигурим възможност на повече стопани да предлагат продукцията директно на пазара, допълни министър Греков. Той съобщи още, че министерството ще се фокусира и върху подобряването на хидромелиоративните системи в страната, тъй като не е възможно да се развива поливно земеделие без адекватно обезпечаване с водни ресурси. Предвиждат се и важни промени по отношение на периодите и сроковете, в които се изплащат субсидиите на земеделските производители. Целта е те да получават нужните им средства в точното за тях време, когато се закупуват фуражи, торове и семена.
Министерството на земеделието и храните напълно подкрепя идеята на премиера Пламен Орешарски, че е необходимо да се облекчи административната тежест и да се върви към все по-широк дял на електронното обслужване, посочи още аграрният министър.

реклама
реклама
реклама
Пустеещите земи се увеличават Стопаните ще получат по 70 лв. за... Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.