32 милиона лева национално доплащане за площ получават земеделците

Еврокомисията одобри подпомагането на стопаните със средства от държавния бюджет

Размер на шрифта: a | a | a 20:06 09 октомври 2013
Автор: ДТ
Европейската комисия одобри отпускането на националните доплащания на българските земеделци за 2013 г., обявиха от агроминистерството. Одобрените схеми за национални доплащания са за земеделска земя, тютюн, говеда, биволи, крави с бозаещи телета, овце и кози-майки. От своя страна Министерски съвет одобри конкретния размер на подпомагането по схемите.
Средствата на площ се определят в размер на 32 млн. лв. От подпомагането с национални доплащания за хектар земеделска земя се изключват площите, заети с винени сортове лозя, тютюн и постоянно затревените площи.
Средствата за тютюна са в размер на 11,5 млн. лв., осигурени чрез актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Подпомагането на тютюнопроизводителите ще става въз основа на средногодишното количество изкупен качествен тютюн (1-3 клас) по сортови групи през референтен период 2007-2009 г. Размерът на помощта ще се определя на килограм изкупен тютюн.
На животновъдите ще бъдат изплатени средства по схемите за национални доплащания за животни. Те ще получат субсидиите си на два транша. Първият транш ще бъде изплатен сега, а вторият в началото на 2014 г. Животновъдите с говеда и биволи трябва да са отглеждали поне 10 животни към  28 февруари 2009 г., а фермерите с крави и бозаещи телета - най-малко 5 крави с телета и да не са притежавали индивидуална млечна квота. За подпомагането на овцете и козите-майки изискването към стопаните е да са отглеждали поне 50 животни. По схемите в животновъдството се определят средства, които имат за цел запазване нивата на подпомагане на единица допустимо животно, изплатени за миналата година, при съобразяване с одобрените от Еврокомисията тавани.


реклама
реклама
реклама
Пустеещите земи се увеличават Стопаните ще получат по 70 лв. за... Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.