134 млн. евро е бюджетът на новата лозаро-винарска програма

Размер на шрифта: a | a | a 17:38 07 март 2018
Автор: ДТ
Между 2019 и 2023 г. за българския винаро-лозарски сектор ще бъдат заделени общо 134 млн. евро по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС, които ще бъдат разпределени между четири схеми - за преструктуриране на лозя, за застраховка на продукция, за инвестиции във винарски предприятия и за реклама на вина във външни за ЕС държави.
Такива параметри са заложени в следващата национална лозаро-винарска програма, която ще стартира от догодина. Документът вече е утвърден от земеделското министерство и предстои да бъде разгледан и от ЕК. Oбщата сума за подпомагане през новия период е сходна с настоящия.
В новата програма е заложено лозарските стопанства да могат да кандидатстват по две схеми. Едната от тях- за преструктуриране и конверсия на винени лозя, ще бъде с бюджет 76.31 млн. евро, което е над половината от сумата по цялата програма. Схемата, по която имаше финансиране и при предходните две програми за сектора, цели да подмени поне 8% от общите лозови насаждения в страната, като поне в половината от тях трябва да се приложат и техники за по-добро управление. Така според програмата през периода до 2023 г. кандидатите ще могат да получат до 3 млн. лв. подпомагане.
Лозарите ще могат да кандидатстват и за средства за застраховане на реколтата, като за целта са заделени 5 млн. евро, с които трябва да бъдат покрити поне 5% от площите в страната. По схемата ще се покриват между 50% и 80% от разходите за застрахователните премии срещу загуби от неблагоприятни климатични условия или болести по растенията, загуби, причинени от животни или вредители, и други, е заложено в програмата.
Винарският бизнес ще може също да кандидатства по две схеми за подпомагане. По схемата за инвестиции в предприятия са заделени 42.5 млн. евро, които могат да бъдат ползвани за закупуване на машини и оборудване. Целта е да бъдат подпомогнати поне 60 проекта, а заложената максимална сума за един проект е 600 хил. евро. Най-голям приоритет по тази мярка ще имат проекти за енергийна ефективност.
Други 10 млн. евро ще бъдат заложени и по схемата за популяризиране на вина на външни за ЕС пазари, като е заложена група от 15 държави, за които се смята, че имат потенциал за повишение на износа. Сред тях са САЩ, Русия, Китай, Япония, Виетнам, Сингапур, Мексико и др.
По тази схема ще може да бъде отпускано финансиране от максимум 4 млн. лв., ако кандидатът е професионална организация, или 1 млн. лв., ако става дума за дружество. Средствата могат да бъдат използвани за рекламни акции, участия в изложения, провеждане на презентации, дегустации и др.
Лозаро-винарските програми в държавите членки са свързани с общата организация на пазарите на селскостопански продукти в ЕС. Така например в България действа сходна програма и за подпомагане на сектор "Пчеларство".

реклама
реклама
реклама
Над 2200 договора са подписани... Приключи предварителното... Предлагат нови промени в... Публикувани са уведомленията... Розопроизводителите получиха... Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за... Отпускат над 2,3 млн. лв. за борба... Земеделските стопани са подали...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.