Зърнопроизводители: Бензиностанциите на фермерите не са търговски обекти

Размер на шрифта: a | a | a 19:28 25 август 2015
Няма как да се правят проверки на обекти, които не са търговски, а ведомствените бензиностанции не продават горива. Те имат за цел да обслужват само собственото производство, заяви Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той отхвърли обвиненията на Петролната и газова асоциация, че обектите за зареждане на земеделска техника са се превърнали в обекти за търговия на дребно. Моля, г-н Делчев да ми каже къде са, че искам да си заредя и аз такова гориво – с 50 ст. по-евтино, защото не знам. Ако има и г-н Делчев ги знае, нека прати списъка в НАП, да отидат и да ги затворят!, каза Христов пред БНР, цитиран на интернет страницата на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Зърнопроизводителите купуват горивата от Българската петролна и газова асоциация и ги слагат в свои съдове за съхранение, обясни Христов. Тъй като си е за моя нужда, няма кой и защо да ме контролира, след като в документа, с който съм си купил горивото е отразено, че аз съм си платил всичкия акциз и ДДС. Държавата от там нататък няма какво да търси от мен. Радослав Христов заяви, че браншът се надява, че изискването за монтиране на измервателни уреди на съдовете за зареждане на земеделската техника ще отпадне.
Пред никого не сме плакали, ние не сме контрабандисти, а земеделски производители, които работят на светло и си плащат данъците, заяви Ангел Вукодинов - член на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите по повод изказването на премиера Бойко Борисов в ефира на Нова телевизия, че „идваха при мене зърнопроизводители, плакаха… обещаваха…“.
От асоциацията повече от месец искаме среща с премиера Борисов, но такава още не се е състояла. Не сме се отказали и ще настояваме за разговор с него до край, посочи още Ангел Вукодинов. Не може в една правова държава да се обвинява крайния потребител на горива в злоупотреби при търговията с газово-петролни продукти. Борбата с контрабандата на горива не се свежда до слагане на нивомери на крайния потребител.
Зърнопроизводителите винаги сме били ясни в позицията си срещу контрабандата и борбата със сивата икономика. Плащаме си данъците и искаме да работим в нормална бизнес среда. Ако някой от нас „бърка в меда“ и злоупотребява със законите, нека си понесе отговорността при най-голямата строгост на правораздаването, категоричен бе Вукодинов.
Проблемът с нерегламентираната търговия с петролни продукти може да се разреши като се проследи пътя им по веригата кораб – митническите пунктове – до цистерните с горива, изтъкна зърнопроизводителят. Защо не се елиминират скритите картелни взаимоотношение в отрасъла и кой има интерес от тях, освен Петролно-газовата асоциация, попита зърнопроизводителят.
Чух изказване, направено от представител на Петролно-газовата асоциация. В него се посочва, че ведомствени бензиностанции продават бензин от нелегални цистерни, заровени в земята и там се виели опашки. В случая визират обекти на зърнопроизводители. По този начин се отклонява вниманието на обществото встрани и по-далеч от главния виновник за цените на горивата и нерегламентираната търговия с тях. Нека да спрат с подмяната на отговорности, защото ще се срещнем в съда, закани се Вукодинов, цитиран от сайта на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Наредбата за нивомерите е направена така, че да не работи – изискванията в нея са неясно и непрецизно разписани. Правителството удължи с два месеца срока за тяхното поставяне. Ще изчакаме и ще видим как ще се развият нещата. В момента никой не монтира нивомери. Не е ясен и очаквания ефект от мярката, като финансово изражение. Вукодинов коментира още, че не се изключва възможността зад изискванията за монтаж на измервателните устройства да се крият лобистки интереси. ДТ
реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Паметник на Васил Левски... Откриват филателна изложба... Последна седмица за подаване... Трансгранична платформа за... Румен Христов: СДС ще търси... Осъдиха условно бившия... Въвеждат чудовищни санкции при... Фестивал показва... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Асфалтираха основни пътни... Откриха и изправиха пред съда... Отчитат спад на чуждите... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Уличен в кражба и грабеж влиза... Именити писатели посетиха... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Болниците ще плащат по-евтини... Добрич става Град на... Създават мрежа на електронните... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.