След фермерските протести монтирането на нивомери за резервоари се отлага за ноември

Размер на шрифта: a | a | a 19:46 10 август 2015
След масови протести на зърнопроизводителите срещу изискването собствениците на резервоари за съхранение на горива да монтират върху тях фискални устройства за отчитане зареждането на селскостопански машини, срокът за слагането на нивомерите се отлага с два месеца за 31 октомври. Това предвижда проект на наредба, публикуван вчера на интернет страницата на Министерството на финансите за публично обсъждане.
Според сега действащите текстове срокът за монтирането на нивомерите на резевроари с вместимост над 1000 литра изтича в края на август. Срещу мярката обаче масово протестираха земеделците и дори изкараха преди две седмици трактори и комбайни по бензиностанциите, за да демонстрират какъв хаос ще предизвикат, ако стриктно изпълнят наредбата.
Новината за отлагането на срока идва и на фона на искана от зърнопроизводителите среща с премиера, от когото търсят помощ за решаване на проблема им със задължението за монтиране на нивомерите. Според тях това изискване ще доведе до големи разходи за селскостопанските производители, което обаче се отрича от финансовото министерство.
Целта на поставянето на фискалните устройства нивомери е ограничаване на контрабандата на гориво. Според земеделците обаче това няма да помогне за спиране на нелегалните продажби на горива, но ще ги натовари с излишни разходи в момент, когато имат нужда от инвестиции в техника. Затова и фермерите се надяват на среща с Бойко Борисов до края на седмицата. те ще искат от него също така увеличение на бюджета на мярката за инвестиции в стопанствата, тъй като в момента възможностите за еврофинансиране по нея са малки.
Отлагането на монтирането на нивомерите е мотивирано от финансовото ведомство с необходимостта от допълнително технологично време, за да се инсталират системите, връзващи нивомерните системи на резервоарите с информационния масив на данъчните.
реклама
реклама
реклама
Двама футболисти са извън... „Добруджа 07” стартира от... Ударно начало за юношите... Областно дерби предстои в... В Балчик готвят изненади за... Приемат предложения за... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Отчитат спад на нощувките и... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Благотворителен фолклорен... Дамян Хаджииванов представя... Белгийците от „Дон Боско”... Божинов ще играе в Първа лига... 160 първокласници започват... Издирвани от Интерпол албанци... Близо 1 500 жители на областта са... 5.4 милиона тона е очакваната... Над 2600 работодатели участват... Отчитат спад в броя на жертвите... Нов трансграничен проект ще... Изключително успешно лято... Над 2200 договора са подписани...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.