Рязко се увеличават жертвите на войната по пътищата в Добричко

Възстановяват “легналите полицаи” в областта

Размер на шрифта: a | a | a 20:33 15 януари 2015
Автор: Пламен Николов
Тревожната тенденция за увеличаване на тежките катастрофи и за изключително утежнена обстановка по пътищата на Добричка област бе затвърдена след обобщаване на годишните данни за пътния травматизъм през изминалата 2014 г. Това стана ясно вчера по време на първото за новата година заседание на Областната комисия по безопасност на движението. 162 са тежките катастрофи на територията на Добричка област през миналата година. Те са с 19 повече в сравнение с предходната 2013 г. Войната по пътищата в Добричко взе 21 жертви, което е с 38 на сто повече спрямо 2013 г. 206 са ранените, като тук увеличението е с 24 процента.
Основната причина за утежнената обстановка остава движението с превишена и несъобразена скорост. Неблагоприятно върху дисциплината на шофьорите е повлияло отпадането на законовата възможност за налагане на санкции с електронен фиш, издаден въз основа на снимка от мобилна камера, поставена в полицейски автопатрул. От около месец тези технически съоръжения отново са на пътя, но засега ефективността им не е достатъчна. Необходими са промени в закона и ръководството на МВР работи в тази насока, каза по време на заседанието на комисията старши инспектор Жулиян Минев – началник на сектор “КАТ” в Областната дирекция на МВР в Добрич.
143 от тежките пътни произшествия са от типа “блъскане на моторно превозно средство в неподвижно препятствие /дърво, стълб, ограда и др./. При тях са загинали 12 души и са ранени 54. 36 са настъпилите произшествия при сблъскване между две коли. В тях са убити двама и са ранени 36 души.  Трима са загиналите в катастрофи пешеходци, 41 са ранените. Двама са убитите велосипедисти, 14 колоездачи са пострадали в катастрофи. 69 от произшествията се дължат на превишена и несъобразена скорост. 16 катастрофи с 5 загинали и 25 ранени са предизвикани от неправоспособни шофьори, като увеличението тук е три пъти.  Други 2 ПТП са предизвикани от водачи с отнето право да управляват МПС, отчете Жулиян Минев. Началникът на КАТ коментира, че сред най-аварийните участъци, особено за чуждестранни водачи, са онези кръгови кръстовища, в които организацията на движение не дава предимство на навлезлите вече в кръга автомобили. Той апелира към присъстващите, да се ускори процесът на подобряване на нивата на безопасност, което включва редица мероприятия, намерили по- късно място в приетите решения от областната комисия. Зам.областният управител Ивайло Манушев акцентира, че незабавното предприемане на ефективни мерки е задължително. Един човешки живот да спасим - си е струвало усилията", заяви Ивайло Манушев.
Ще ремонтират пътя Добрич – Албена

Превантивното, ще рече почти пълно възстановяване на настилката по пътя Добрич-Албена е един от приоритетите в тазгодишния план на Областното пътно управление, заяви директорът му Георги Стратиев. Очаква се до края на януари да бъде готов бюджетът на Агенция Пътна инфраструктура и там да са заложени средства за ремонт на изключително натоварения път. В последните години състоянието на асфалтовата настолка по тази основна пътна артерия рязко се влоши. Пари се очаква да има и за основен ремонт на пътя  Крушари-Александрия. Той е изведен като приоритет заради очакваното увеличение на трафика след откриването на новия граничен пункт Северняк – Добромир. За текущи ремонти са предвидени пътищата  Добрич-Преселенци-Зърнево и  Добрич-Козлодуйци-Лясково до Житен.
Нови три кръгови кръстовища

Нови три кръстовища с кръгово движение ще бъдат обособени в Добрич, съобщи за “Добруджанска трибуна” строителният зам.-кмет арх. Пламен Ганчев. В програмата на Община Добрич за капиталови разходи още през миналата година е заложено изграждане на кръгово кръстовище по ул. “Отец Паисий”, до Стоматологията. Предвидените средства са в размер на 120 000 лв. В ход е процедура по избор на изпълнител и в рамките на тази година новото кръстовище ще бъде факт, каза арх. Ганчев. Разработен е и проект, с който ще се кандидатства за финансиране с евросредства в рамките на стартиращия нов програмен период. Проектът предвижда обособяване на кръгово кръстовище в индустриалната зона на Добрич, по ул. “Ангел Стоянов”, на отбивката за хлебозавода. На етап проучване е идеята и за кръгово кръстовище на пресечката между булевардите “25-ти септември” и “3-ти март”. Възможности за последните две кръстовища обаче ще се търсят през следващите години, каза арх. Ганчев.
Премахването на “легналите полицаи”

се е отразило негативно върху безопасността на движението по пътищата. Изкуствените неравности ограничаваха скоростта в невралгични участъци, около пешеходни пътеки и училища. След промени в закона се оказа, че те трябва да се премахнат и да се заменят с повдигнати пешеходни пътеки. Сега на общините бе вменено да предвидят средства в бюджетите си за обособяване на нови изкуствени неравности за ограничаване на скоростта на движещите се моторни превозни средства. Общините в Добричка област трябва да предприемат действия за осветяване, обезопасяване и освежаване маркировката на всички пешеходни пътеки, разположени на територията им. На Областно пътно управление бе възложено да предприеме действия по унифициране организацията на движението на всички кръгови кръстовища на територията на област Добрич, чрез прилагането на правилото за задължително предимство на движещите се в кръга пътни превозни средства.

реклама
реклама
реклама
Двама футболисти са извън... „Добруджа 07” стартира от... Ударно начало за юношите... Областно дерби предстои в... В Балчик готвят изненади за... Приемат предложения за... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Отчитат спад на нощувките и... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Благотворителен фолклорен... Дамян Хаджииванов представя... Белгийците от „Дон Боско”... Божинов ще играе в Първа лига... 160 първокласници започват... Издирвани от Интерпол албанци... Близо 1 500 жители на областта са... 5.4 милиона тона е очакваната... Над 2600 работодатели участват... Отчитат спад в броя на жертвите... Нов трансграничен проект ще... Изключително успешно лято... Над 2200 договора са подписани...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.