Проекти за обновяване на селата ще се субсидират от юни

Евроконсултанти искат пускане на повече мерки по селската програма, за да не се загубят пари

Размер на шрифта: a | a | a 19:47 26 ноември 2015
Приемът на общински проекти за обновяване на селата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) се отваря от 1 юни 2016 г. Тогава ще бъдат пуснати първите подмерки, което са за ремонт на пътища, ВиК, социална и образователна инфраструктура. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на Национална среща на евроекспертите от общините, състояла се вчера. Бюджетът на мярката е 685 млн. евро до 2020 г. Очакванията са подадените инвестиционни предложения да надхвърлят бюджета. Финансирането ще покрива изцяло разходите по изпълнението на проекта, когато общината е бенефициент, уточни Грудев. Ако проектът се изпълнява от ВиК-оператор, ще се финансира 75% от стойността му.
Междувременно от Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) призоваха да се ускори работата по Наредбата за прилагане на мярка 7 за общините от ПРСР. Подготовката на инвестиционни проекти при местните власти отнема значително време и те трябва да са запознати с детайлните условия на финансиране възможно най-рано, за да имат време за възлагането на обществените поръчки за подготовката на проектите, мотивират се от БАКЕП. До края на декември ще има изготвен първоначален вариант на наредбата за прилагане на мярката, се казва в съобщение на пресцентъра на агроминистерството. От БАКЕП предлагат отваряне на повече мерки по ПРСР през следващата година. Целта е да се намали рискът от загуба на средства през 2018 г., когато се отчита изпълнението на междинните цели. Предложенията на асоциацията са по повод публикуваната годишна индикативна програма и са изпратени до зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, който отговаря за ПРСР. Организацията иска през 2016 г. да бъде отворена подмярката "Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности" (6.4). В противен случай, това ще бъде трета нулева година по тази мярка. Според БАКЕП това е най-важната мярка за развитие на микробизнеса в селските райони и за диверсифициране на дейностите на земеделските производители. Целта е да подпомогне местната икономика и за се създадат работни места.
Опитът по тази мярка през изминалия програмен период показва, че е спорно доколко е допринесла тя за икономически растеж. Причината е, че се реализираха проекти като изграждане на селски къщи за отдих, покупка на автомобили и други. Имаше случаи, когато получателите на средствата, някои от които индиректно свързани с фонд "Земеделие", си купуваха скъпи лимузини и си построиха селски къщи с тези пари. Затова най-вероятно през този програмен период Министерството на земеделието се въздържа от отварянето на приема по нея. От БАКЕП искат още по-рано да бъде отворен приемът на документи по подмярка "Инвестиции в земеделски стопанства" (4.1) и вместо през юли, както е заложено, това да стане през март 2016 г. Аргументите са, че по тази мярка се продават проекти за трайните насаждения, които се садят пролетно време. При прием през юли, това означава, че дейностите ще трябва да чакат 2017 г., твърди организацията. Тя настоява и за "скоростно" отваряне на още четири мерки. Едната е "Стартова помощ за млади земеделски производители" (6.1), а другата е "Стартова помощ за неземеделски дейности" (6.2).
Заради голям интерес от страна на бранша се иска и отварянето на мярка "Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти" (8.6). Според БАКЕП горският сектор е в изолация, защото няма право да кандидатства по оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" и така ПРСР е единствената му възможност. Асоциацията настоява и за отваряне на мярката "Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура" (7.5) през следващата година.
До 2018 г. по ПРСР трябва да бъдат разплатени над 700 млн. евро от бюджета на програмата. В противен случай ще бъде загубен заложеният резерв от над 140 млн. евро, което е 6% от бюджета на програмата. По тази причина е необходимо да се пуснат колкото се може по-рано приеми със значителен бюджет за инвестиционни проекти, които има шанс да се случат и разплатят до края на 2018 г., посочват от БАКЕП.
реклама
реклама
реклама
Двама футболисти са извън... „Добруджа 07” стартира от... Ударно начало за юношите... Областно дерби предстои в... В Балчик готвят изненади за... Приемат предложения за... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Отчитат спад на нощувките и... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Благотворителен фолклорен... Дамян Хаджииванов представя... Белгийците от „Дон Боско”... Божинов ще играе в Първа лига... 160 първокласници започват... Издирвани от Интерпол албанци... Близо 1 500 жители на областта са... 5.4 милиона тона е очакваната... Над 2600 работодатели участват... Отчитат спад в броя на жертвите... Нов трансграничен проект ще... Изключително успешно лято... Над 2200 договора са подписани...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.