Изследват бедността в Добричка област

Данните от преди две години показват, че 20% от добруджанците са мизерствали

Размер на шрифта: a | a | a 20:43 18 март 2015
Изследване за прага на бедност и нивото на социалното включване се провежда в Добричка област от март до май тази година. Данните от подобно проучване преди две години показва, че тогава над 20 на сто от жителите на областта са били под прага на бедността. Те са имали пет пъти по-нисък доход от представителите на групата на богатите в Добричко.
Тази година анкетьорите от Териториалното статистическо бюро (ТСБ) ще посетят 186 домакинства, избрани на случаен принцип. Освен семейства от Добрич, в изследването ще бъдат включени домакинства от още 20 населени места в областта. Получените данни се използват единствено за статистически цели, поясняват от ТСБ. Данните от наблюдението „Статистика на доходите и условията на живот” през 2013 г. сочат още, че тогава линията на бедност в Добричко e 289 лв. средно за месец на човек. При този размер, под прага на бедност са били 37 700 добруджанци (над 20% от населението на областта). В страната линията на бедност през 2013-а e 286 лв. средно месечно на лице от домакинство, като под прага на бедност са били 1 527 500 българи, или 21% от населението на страната. Относителният дял на бедност при мъжете в област Добрич е 21.9%, а при жените - 18.9%. В седем области - Габрово, Добрич, Разград, Силистра, София, Търговище и Шумен, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.
Съществено значение за намаляване на бедността имат социалните трансфери. Според данните от преди две години за област Добрич, ако в дохода на семействата се включат пенсиите, но не се имат предвид обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, равнището на бедност се повишава и достига до 26.3%.
Съответно при изключване на пенсиите и всички останали социални плащания равнището на бедност за областта нараства до 36.6 на сто.
Рискът за попадане в групата на бедните е по-голям при безработните и пенсионерите. В материални лишения през 2013 г. е живеело 30.7% от населението на областта, а в риск от бедност и социално изключване са били 38.5 на сто от хората.
реклама
реклама
реклама
Двама футболисти са извън... „Добруджа 07” стартира от... Ударно начало за юношите... Областно дерби предстои в... В Балчик готвят изненади за... Приемат предложения за... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Отчитат спад на нощувките и... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Благотворителен фолклорен... Дамян Хаджииванов представя... Белгийците от „Дон Боско”... Божинов ще играе в Първа лига... 160 първокласници започват... Издирвани от Интерпол албанци... Близо 1 500 жители на областта са... 5.4 милиона тона е очакваната... Над 2600 работодатели участват... Отчитат спад в броя на жертвите... Нов трансграничен проект ще... Изключително успешно лято... Над 2200 договора са подписани...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.