Искаме 600 милиона лева от Еврокомисията за безплатното саниране

Регионалното министерство е подало четири проекта по плана "Юнкер" за 1.7 млрд. евро

Размер на шрифта: a | a | a 21:06 19 април 2015
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) кандидатства с четири проекта за 1.7 млрд. евро за финансиране по плана "Юнкер" на Европейската комисиая. Най-важният от тях е програмата за енергийно обновяване на жилищата,за която сме поискали 600 млн. евро. Националната програма за енергийна ефективност на жилищата обаче не е посочена в примерния списък с проектите, които отговарят на изискванията и биха получили гаранция по плана "Юнкер".
За саниране на сгради са посочени четири проекта на Франция, Словакия, Кипър и Холандия. Всички те обаче са за обществени сгради. Единствено кипърския проект е за частни жилища, но той предвижда съфинансиране от собствениците и обособяване на фонд за нисколихвени заеми.
България кандидатства с три пътни проекта по плана "Юнкер". За нито един от тях, обаче правителството не е обявило, че има намерение да ги прави на базата на публично-частното партньорство. Подадени са документи с искане за европейско финансиране за довършване на магистралите "Хемус" между София и Варна и на "Черно море" между Варна и Бургас. Тези обекти обаче не фигурират в публикуваните списъци на Европейската комисия.
По плана "Юнкер" не може да кандидатстваме с проекти за ремонт и възстановяване на мостови и пътни съоръжения, защото това са проекти, които не отговарят на изискванията, обясняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

реклама
реклама
реклама
Двама футболисти са извън... „Добруджа 07” стартира от... Ударно начало за юношите... Областно дерби предстои в... В Балчик готвят изненади за... Приемат предложения за... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Отчитат спад на нощувките и... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Благотворителен фолклорен... Дамян Хаджииванов представя... Белгийците от „Дон Боско”... Божинов ще играе в Първа лига... 160 първокласници започват... Издирвани от Интерпол албанци... Близо 1 500 жители на областта са... 5.4 милиона тона е очакваната... Над 2600 работодатели участват... Отчитат спад в броя на жертвите... Нов трансграничен проект ще... Изключително успешно лято... Над 2200 договора са подписани...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.