Добрич празнува

25 септември – неучебен за децата, с богата културна програма за възрастните

Размер на шрифта: a | a | a 19:03 24 септември 2013
Автор: ДТ
Програмата по отбелязването на Деня на град Добрич днес започва в 9 ч. на мемориалния комплекс “Военно гробище-музей” с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. В тържественото отбелязване на празничния 25 септември в Добрич се включват делегации от побратимените общини от Унгария, Македония, Украйна, Турция и Швейцария. Очакват се и дипломати, почетни консули, кметове.
Със заповед на кмета на Добрич Детелина Николова денят е обявен за неучебен за училищата на територията на града и децата и младежите ще могат да се включат в организираните днес събития.  
След общоградското поклонение на Военното гробище, от 9 до 10 ч. ще бъдат поднасяни цветя и венци на паметниците на кан Аспарух, Добротица, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ, паметните плочи на ген. Иван Колев, ген. Тодор Кантарджиев, Христо Стефанов, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски и на загиналите добруджанци за свободата на родния край. Традиционното тържествено заседание на Общинския съвет на Добрич започва в 10.30 ч. в зала “Добрич”. На празничната сесия ще бъде удостоена със званието “Почетен гражданин на град Добрич” за 2013 г. швейцарския еколог и дарител Барбара Геринг.
Званието й се връчва за нейната и на Сдружение „Про Зоо Добрич”, Шафхаузен, дългогодишна, последователна и всеотдайна благотворителна дейност, инициатива и подкрепа за изграждане и развитие на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, за децата, хората и природата на Добрич и България. След това ще бъде представена поетичната композиция „Жива вода” по текстове на Дора Габе в изпълнение на танцова студия „Зорница” при читалище „ Й. Йовков – 1870 г.” В 11.30 ч. на площад “Свобода” започва фолклорен концерт „Добруджа в танци, багри и песен” с участието на ансамбъл „Добруджа”, танцова студия „Добротица”, детска танцова студия „Добрич” при Общински младежки център и възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски”. От 15 ч. в градски парк „Свети Георги” ще се състои прожекция на документалния филм „Героите на Добруджа 1878 – 1916” на Национално движение „Традиция” – клуб „46 – и Пехотен Добрички полк” – град Добрич. Богатата програма продължава с концерт на стари градски шлагери „Прегръщам те, Добрич” с участието на състав „Да останем млади” при сдружение “ХобиСклуб”, Състав за патриотични и съвременни песни „Лира” и състав „Добрич” при читалище „Йордан Йовков – 1870 г.”. В 18 ч. е предвиден джаз концерт с участието на RED MOODS със солисти Георги Илиев – китара, Владислав Стоянов – контрабас и Красимир Костадинов – кларинет.
Кулминацията на тържествата е от 19 ч. на площад “Свобода” с концерта “Здравей Добрич”. Участниците в концерта са: ТК „Алексия – Изида”; Арт център „Палитра”; Студио за поп – рок певци „Сарандев” при Общински младежки център; възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски”; Хип – хоп формация „NNS CREW”; Клуб по спортни танци „Звезда”; Балетна формация „My dance”; Салса клуб „Десита”. В концерта ще участват и добричките таланти Дамян Попов, Кремена Димитрова, Валентина Димитрова, Александър Байчев. Концертът е със специалното участие на поп изпълнителя Графа. Програмата ще завърши с празнични илюминации.

реклама
реклама
реклама
Двама футболисти са извън... „Добруджа 07” стартира от... Ударно начало за юношите... Областно дерби предстои в... В Балчик готвят изненади за... Приемат предложения за... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... С работата на пожарникарите и... Паметник на Васил Левски се... Отчитат спад на нощувките и... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Канят ни на празник... Паметник на Васил Левски се... Сръбският пиано квартет... Благотворителен фолклорен... Дамян Хаджииванов представя... Белгийците от „Дон Боско”... Божинов ще играе в Първа лига... 160 първокласници започват... Издирвани от Интерпол албанци... Близо 1 500 жители на областта са... 5.4 милиона тона е очакваната... Над 2600 работодатели участват... Отчитат спад в броя на жертвите... Нов трансграничен проект ще... Изключително успешно лято... Над 2200 договора са подписани...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.