Общински европроекти получават достъп до 60 млн. лв. евтини кредити

Размер на шрифта: a | a | a 20:14 04 юни 2015
Нови 60 млн. лв. ще получат като нисколихвени заеми общините за реализация на кандидатстващите за еврофинансиране техни проекти, след като вчера държавният Фонд ФЛАГ подписа с "Банка ДСК" и "СИБанк" договори за получаване на револвиращи кредити от фонда съответно за 20 млн. лв. и 40 млн. лв. Стартиращата лихва за целия период от три години, дължима на "СИБанк" е 1.44 на сто, а на ДСК – 2.25 на сто за четири години, обясниха изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ Надя Данкинова и представители на ръководствата на банките след церемонияат, на която присъства и регионалният министър Лиляна Павлова. Тя информира, че от 2009  до 2015 г. почти един милиард лева са предоставени от фонда за 824 общински проекта, финансирани от еврофонодовете. С тези средства са подкрепени проекти на стойност близо 4 млрд. лева. Над 60 на сто от проектите са по Оперативна програма "Регионално развитие". За шест години няма просрочен заем и загубен лев, заяви изпълнителният директор на "Фонд ФЛАГ".
Със сега осигурените средства,  капиталът на фонда ще стане 320 млн. лева. Това ще позволи на всички общини, които трябва да са приключили проектите си до края на годината, да имат постоянно налични оборотни суми, включително и да могат през следващата година тези от общините, които няма да довършат проектите си, да финансират приключването им, каза министър Павлова.
По думите й освен това фондът ще подкрепя и първите проекти от новия програмен период. Министърът отбеляза, че занапред се обмисля възможността фондът да стане дългосрочно кредитираща институция за всички водни проекти, чиито бенефициенти ще са ВиК дружества.
Данкинова коментира пред журналисти, че ако тези дружества имат договор за изпълнение на проект с управляващ орган - в случая с този на оперативна програма "Околна среда", те биха били допустим бенефициент. Това обаче означава да се помисли за нова методология, защото става дума за търговски дружества, а не общини, но това са неща, които могат да бъдат разработени, допълни Данкинова.

реклама
реклама
реклама
Подпомогнаха растежа на млади... Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Паметник на Васил Левски... Откриват филателна изложба... Последна седмица за подаване... Трансгранична платформа за... Румен Христов: СДС ще търси... Осъдиха условно бившия... Въвеждат чудовищни санкции при... Фестивал показва... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Асфалтираха основни пътни... Откриха и изправиха пред съда... Отчитат спад на чуждите... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Уличен в кражба и грабеж влиза... Именити писатели посетиха... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Болниците ще плащат по-евтини... Добрич става Град на... Създават мрежа на електронните... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.